Loading...

У боротьбі з фейками: документальна стрічка «АРТЕФАКТ: Перший арт-рейв Чорнобиля»

“АРТЕФАКТ: Перший арт-рейв Чорнобиля” — інноваційне соціальне арт-кіно в рамках масштабного культурного проєкту АРТЕФАКТ. Воно закликає звернути увагу на інформаційну трагедію Чорнобильської катастрофи, а саме — замовчування, пропаганду й розповсюдження радянською владою фейкових фактів. 
У стрічці буде показана еволюція проєкту ARTEFACT від першої активації діджитал-скульптури у центрі Прип’яті, презентація якої відбулася у листопаді 2018 року і тоді про це написали The Guardian, El Confidencial, VICE, Bloomberg, Reuters, Associated Press, охопив понад 80 млн людей по всьому світу. Через другу активацію та відкриття порталу в Чорнобиль на фестивалі Burning Man у 2019 році до третьої активації – найбільшої діджитал-скульптури “Чорнобильське сяйво”” на об’єкті Дуга у Зоні відчуження. 

Також стрічка розповість про значення міжнародної медіа-арт виставки ARTEFACT: Chernobyl 33, яка об’єднала над переосмисленням трагедії Чорнобиля митців з усього світу та пройшла в центрі Києва у приміщенні Річкового Вокзалу і зараз готується до експонування в світі.

Через аналітичну дослідницьку роботу і творчі ходи, з елементами арт-перформансу у документальному кіно — фільм надасть новий сенс Чорнобильській катастрофі та приверне увагу до проблеми споживання й поширення інформації в сучасному світі. 

“Чорнобиль — це приклад інформаційної катастрофи, яку спричинила пропагандистська машина СРСР. Ми нічого не знали про неї тоді, нічого не знаємо й сьогодні. Більше того — не хочемо знати та розбиратися, як захистити себе від радіації, чому сталася трагедія та як не допустити такого сьогодні”, — розповідає Валерій Коршунов, автор проєкту ARTEFACT.

“АРТЕФАКТ: Перший арт-рейв Чорнобиля” матиме відсилки до фільму «Сталкер». Стрічка розповідатиме, як за допомогою сучасного мистецтва можна вирішувати найскладніші питання та переосмислювати конфлікти в історичному минулому нації. Її буде презентовано трьома мовами на кількох міжнародних фестивалях.

Фільм є частиною масштабного культурного національного проєкту з переосмислення інформаційної складової катастрофи Чорнобиля. Проєкт зачіпає важливі проблеми інформаційної епохи — фейкові новини, маніпулювання інформацією, медіаграмотність. Саме в рамках цього проєкту з 26 вересня по 6 жовтня на столичному Річковому вокзалі покажуть міжнародну імерсивну медіа-арт виставку ARTEFACT: Chernobyl 33. На урочистому відкритті 26 вересня автори проєкту презентують стрічку “АРТЕФАКТ: Перший арт-рейв Чорнобиля” та розкажуть про роботу над нею. Вхід на виставку буде вільним. 

“ARTEFACT” відбувається за підтримки Українського культурного фонду, Міністерства Культури України, Міністерства Інформаційної Політики, Галузевого архіву Служби безпеки України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Українського національного музею Чорнобиль, медіа-арт резиденції Carbon та МОО “Центр ПРИП’ЯТЬ.ком”.

Post a Comment