Loading...

Скажені вовки та Чорнобильське сяйво – як ARTEFACT ставили рекорд України

Митці проекту ARTEFACT створили найбільшу діджитал-арт скульптуру в Чорнобилі – “Чорнобильське сяйво”, яка також стала найбільшою лазерною інсталяцією в Україні. Радіолокаційна станція “Дуга” сяяла близько години під час зйомок документального арт-кіно “Артефакти Чорнобиля” режисера Валерія Коршунова. 
Ми вирішили дізнатись, наскільки складно було організувати такий проект, які курйози траплялися під час поїздки. Розповідають митці проекту.

Організатори знімають арт-кіно про сучасні артефакти Чорнобиля. Бо проблеми 1986 року – пропаганда, замовчування та фейки актуальні й досі. І масштабними культурними проектами команда ARTEFACT намагається достукатись до суспільства.

Зробити щось масштабне у Чорнобильській зоні зараз – це завдання із зірочкою. Зона  відчуження має свій настрій і здається сама вирішує, що і як ти там робитимеш, навіть якщо в тебе все сплановано – все ніколи не вийде так, як задумано.

Так трапилось і в той день, коли команда виїджала на чергові зйомки. Питання на в’їзді в Зону Відчуження вже траплялись і раніше. Наприклад, коли на зйомку їхали разом з DUB FX, всесвітньо відомим бітбоксером, на в’їзді сказали, що є повідомлення про замінованість ЧАЕС і немає в’їзду у 10-кілометрову зону. Питання вирішилось тоді за кілька годин, але це повністю змінило план зйомок. 

Цього разу все почалося також на КП “Дитятки”, де була неофіційна інформація, що зону якраз мали закрити і очепити, бо два дні тому там вовк покусав собаку, яка охороняє КП «Дуга», вийшов на дорогу і не боявся ні автобусів, ні авто, що могло вказувати на його сказ.

Скажений радіоактивний вовк на волі – чудовий старт проекту, так? Хто знає, як швидко зйомки документального фільму перетворяться на хоррор з вовком у головній ролі. Тим більше, якщо в разі зустрічі з місцевою фауною захищатись лишається хіба що лазерами.

Зону мали закривати з хвилини на хвилину, але не закрили, але і вовка теж ніхто не прогнав. Артефактівцям не залишалось нічого, окрім як їхати. Все ж ціль – ставити рекорд України, а можливо, і світу. На щастя, в той день вовк на зустріч не вийшов, а вже перші тести показали, що діджитал скульптура буде виглядати неймовірно. І ці фото саме з тої першої репетиції. 

“Чорнобильське сяйво” засвітилось за декілька тижнів в повному масштабі, виявляючи нові сенси у пам’ятниках радянському минулому. Театральне дійство, електронна музика із семплами звуків Чорнобиля і, власне, величезна “Дуга” розміром 690*135 метрів, що переливається кольорами лазерів – дійсно вражають! За часів СРСР станція мала виявляти запуск міжконтинентальних балістичних ракет, а нині вона – величезний арт-об’єкт, що транслює нові сенси.

Проект документального арт-кіно “Артефакт Чорнобиля” переміг у конкурсі Українського Культурного Фонду, обігнавши 170 проектів. Уже скоро “Артефакти Чорнобиля” презентують на українському телебаченні та декількох міжнародних фестивалях.

Фільм знімається за підтримки Українського Культурного Фонду, Міністерства Культури України, Міністерства Інформаційної Політики, Міністерства Енергетики та захисту довкілля, Українського Інституту, Галузевого державного архіву СБУ, Державного агентства з управління зоною відчуження, Музею Чорнобиля, медіа-арт резиденції Карбон, ГО Центр Прип’ять Ком.

Post a Comment