Loading...

ARTEFACT встановив рекорд з найбільшою дiджитал скульптурою “Чорнобильське сяйво”

23 жовтня митці проекту ARTEFACT встановили новий рекорд України, створивши з об’єкту ДУГА у Чорнобилі найбільшу діджитал-скульптуру “Чорнобильське сяйво”, яка є також найбільшою лазерною інсталяцією в Україні. “Чорнобильське сяйво” можна було спостерігати близько години під час зйомок документального арт-кіно “Артефакти Чорнобиля” режисера Валерія Коршунова. Рекорд зареєстровано Книгою Рекордів України.

Скульптуру створили режисер фільму та автор проекту Валерій Коршунов та медіа-артист Ярослав Костенко. Починалась презентація з театрального дійства після чого майже на годину в повній темряві Чорнобильської зони, ДУГА засяяла. Вона перетворилася на грандіозний арт-об’єкт – діджитал-інсталяцію “Чорнобильське сяйво” і вперше за своє існування випромінювала світло та музику. На події були присутні більше 40 представників українських та іноземних ЗМІ, а також декілька знімальних груп, які фіксували цю історичну подію для документального кіно.

Загоризонтна радіолокаційна станція «Дуга» – радянська станція для раннього виявлення запусків міжконтинентальних балістичних ракет, що була таємно збудована у засекреченому містечку Чорнобиль-2.  За кордоном її називали “Російським дятлом” за характерний звук, який чули по всьому світу, коли вона вмикалась. Її розміри 690*135 метрів – вражають, вона є одним з найвпізнаваніших символів Чорнобилю і Радянської пропаганди.

Завдяки лазерній інсталяції “Чорнобильське сяйво””, ДУГА стала  унікальним та наймасштабнішим медіа-арт об’єктом України та засяяла новими смислами. Вона дала новий сигнал у світ про звільнення України від радянського минулого, та усвідомлення власної унікальності. При цьому, завдяки новітнім технологіям арту Дуга не змінила свій історичний вигляд. Цифрову інсталяцію доповнював спеціальний саундтрек на основі звуків Чорнобиля, який створив для документального фільму музикант Rassvet. Головна мета проекту – переосмислення Чорнобильської трагедії в минулому української нації та пошук нових культурних сенсів сучасності.

“Сьогодні ми створюємо найбільшу лазерну інсталяцію в Україні для того, щоб показати, що моторошні символи Радянського Союзу можуть стати потужними арт об’єктами сучасної України. Чорнобиль – це наше минуле, яке ми не можемо змінити. Проте ми повинні формулювати власні меседжі, щоб змінити сприйняття України в контексті трагедії Чорнобиля зараз та у майбутньому. Найкраща форма, зрозуміла для усього світу, – це арт. Другий рік ми створюємо цифрові артефакти Чорнобиля задля переосмислення не тільки атомної, але й інформаційної катастрофи”, – зазначає автор ідеї, режисер та продюсер фільму “Артефакти Чорнобиля” Валерій Коршунов.

Наприкінці цієї знакової культурної події  представники Книги рекордів України зафіксували рекорд та вручили дипломи організаторам проекту Світлані та Валерію Коршуновим та представниці Українського культурного фонду Богдані Андросюк. Зйомки цього дня стануть фінальною частиною документального арт-кіно “Артефакти Чорнобиля”, що має відсилку до артефактів повісті братів Стругацьких “Пікнік на узбіччі”, коли у зоні відчуження з’явилися об’єкти, названі артефактами. 

Після серіалу HBO, Чорнобиль сильно привернув увагу всього світу. Саме зараз важливо створювати власні культурні продукти, щоб відповісти на запит про сучасне сприйняття Чорнобиля українцями та показати, що Україна не просто вижила після атомної трагедії, а навчилася з цим жити і має унікальний досвід, яким важливо ділитися зі світом. 

“Величезна подяка авторам проекту ARTEFACT за незабутні враження та емоції! Грандіозно! Маю надію, що ваш яскравий месседж про переосмислення помилок минулого, недопустиме повторення руйнівних катастроф, породжених людиною, та усвідомлене поширення інформації відчули на іншому боці планети (супутники завжди насторожі) Ваш перформанс має бути повторений, і не раз, для широкого кола людей з різних країн саме тут, у зоні відчуження, на об’єкті Дуга – символі тотальної секретності радянського минулого. Саме секретність та породжені нею інформаційні маніпуляції є головним уроком Чорнобиля, який має усвідомити сучасний світ! Ми з вами, завжди підтримуємо тих, хто несе Сяйво!” – Анна Королевська, науковий директор музею Чорнобиль та головний експерт з чорнобильської тематики.

В документальному арт-кіно “Артефакти Чорнобиля” йдеться про сучасні культурні Артефакти навколо Чорнобиля. Фільм відповідає на запитання, навіщо робити масштабні культурні проекти у Чорнобилі для привернення уваги до проблем медіаграмотності та фейкових новин сьогодні. Автори провели багато дослідницької роботи з інформаційної складової трагедії Чорнобиля та її впливом на сучасну культуру. 

Проект документального арт-кіно “Артефакти Чорнобиля” отримав підтримку та найвищий бал за оцінками експертів Українського Культурного Фонду у конкурсі серед 170 проектів. “Артефакти Чорнобиля” буде продубльований 3 мовами та презентований на українському телебаченні та декількох міжнародних фестивалях. 

Фільм знімається за підтримки Українського Культурного Фонду, Міністерства Культури України, Міністерства Інформаційної Політики, Міністерства Енергетики та захисту довкілля, Українського Інституту, Галузевого державного архіву СБУ, Державного агентства з управління зоною відчуження, Музею Чорнобиля, медіа-арт резиденції Карбон, ГО Центр Прип’ять Ком​.

Post a Comment